Het plakkerige laagje op straat is honingdauw, een zoete afscheiding van bladluizen. Bladluizen zijn kleine insecten die leven van het sap van planten. Ze zuigen het sap uit de bladeren en scheiden de overtollige suikers uit in de vorm van honingdauw.
Honingdauw is plakkerig en blijft aan alles kleven. Het komt vooral voor in de zomer, wanneer bladluizen het meest actief zijn. Honingdauw is niet schadelijk voor mensen of dieren, maar het kan wel hinderlijk zijn. Het kan bijvoorbeeld je auto plakkerig maken of je schoenen vies maken.
Honingdauw wordt vaak geassocieerd met warm weer, maar het kan ook bij koud weer voorkomen. In droge periodes is honingdauw echter minder plakkerig, omdat het dan sneller verdampt.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om honingdauw te voorkomen:
- Parkeer je auto niet onder bomen.
- Snoeien bomen in de buurt van je huis regelmatig.
- Gebruik een insectenspray om bladluizen te bestrijden.
Als je toch last hebt van honingdauw, kun je het verwijderen met een lauw sopje. Je kunt ook een speciale honingdauwverwijderaar gebruiken.
Dus, om je vraag te beantwoorden: honingdauw blijft, weer of geen weer, plakken op straat. Het is een natuurlijke stof die wordt geproduceerd door bladluizen. Honingdauw is niet schadelijk, maar het kan wel hinderlijk zijn.