Audiodescriptie is een vorm van toegankelijkheid die mensen met een visuele beperking helpt om audio- en videocontent te begrijpen. Een audiodescripteur vertelt belangrijke visuele details die niet kunnen worden afgeleid uit het geluid. Dit kan bijvoorbeeld gaan om handelingen, personages, scènes, of tekst die op het scherm wordt weergegeven.
Audiodescriptie wordt meestal toegevoegd aan audio- en videocontent als een aparte track die kan worden ingeschakeld met een afstandsbediening of een andere bedieningsknop. De audiodescripteur spreekt op het moment dat er pauzes zijn in het geluid, zodat de kijker de audiodescriptie kan volgen zonder de hoofdlijn van de content te missen.
Audiodescriptie is een belangrijke manier om audio- en videocontent toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Het stelt hen in staat om dezelfde content te genieten als mensen zonder visuele beperking.
Hier zijn enkele voorbeelden van wat een audiodescripteur zou kunnen zeggen:
- “Een man loopt door een bos.”
- “Een vrouw lacht.”
- “Een tekst op het scherm zegt: ‘Welkom in Nederland.'”
Audiodescriptie is een waardevolle toevoeging aan audio- en videocontent. Het maakt het mogelijk voor mensen met een visuele beperking om dezelfde content te genieten als mensen zonder visuele beperking.
In Nederland is audiodescriptie verplicht voor alle films en televisieprogramma’s die worden uitgezonden door de publieke omroep. Ook veel commerciële films en televisieprogramma’s zijn voorzien van audiodescriptie.
Audiodescriptie is ook beschikbaar voor veel online video’s, zoals films, tv-programma’s, documentaires, en muziekvideo’s. Er zijn ook veel apps en websites die audiodescriptie bieden voor live-evenementen, zoals sportwedstrijden, concerten, en toneelstukken.