Wase begrafenissen zijn begrafenissen die volgens de islam plaatsvinden. De islam legt een aantal regels en gebruiken op voor begrafenissen, die in Nederland in de wet zijn vastgelegd.
De belangrijkste regels en gebruiken bij een islamitische begrafenis zijn:
- De overledene wordt zo snel mogelijk begraven, het liefst binnen 24 uur na het overlijden. Dit is omdat de islam leert dat een overledene lijdt als hij/zij niet begraven is.
- De overledene wordt gewassen en gekleed in een witte kafan, een eenvoudige doek van ongebleekt katoen. De wassing wordt uitgevoerd door mannen, tenzij de overledene een vrouw is, dan wordt de wassing uitgevoerd door vrouwen.
- De overledene wordt begraven in een graf dat naar het oosten is gericht. Dit is omdat de islam leert dat de overledene op de Dag des Oordeels naar Mekka zal opstaan.
- Er wordt een dodengebed, het djanazah-gebed, uitgesproken voor de overledene. Dit gebed wordt uitgevoerd door een imam of een andere moslim.
De rouwperiode na een islamitische begrafenis is veertig dagen. In deze tijd rouwen de nabestaanden om het verlies van hun dierbare. Ze dragen geen make-up of sieraden en gaan niet naar feesten of andere sociale activiteiten.
In Nederland zijn er speciale islamitische begraafplaatsen waar moslims begraven kunnen worden. Op deze begraafplaatsen worden de graven in oostelijke richting gegraven en is er een ruimte voor het djanazah-gebed.
Hieronder is een overzicht van de stappen bij een islamitische begrafenis:
- De dood wordt vastgesteld.
- De overledene wordt gewassen en gekleed in een kafan.
- De overledene wordt begraven in een graf dat naar het oosten is gericht.
- Er wordt een dodengebed uitgesproken voor de overledene.
- De nabestaanden rouwen om het verlies van hun dierbare.