IJsland is een land van vulkanen. Er zijn zo’n 140 vulkanen op het eiland, waarvan er ongeveer 30 actief zijn. De laatste 200 jaar zijn er 11 van deze 30 vulkanen uitgebarsten, waarvan sommige zelfs meerdere keren.
De meest actieve vulkanen op IJsland zijn:
- Katla is een stratovulkaan die ligt verscholen onder de Mýrdalsjökull, een gletsjer van 595 km² groot. Katla is verantwoordelijk voor veel grote uitbarstingen in de geschiedenis van IJsland, waaronder de uitbarsting van 1783-1784, die een groot deel van het land verwoestte.
- Hekla is een stratovulkaan die 1.488 meter hoog is. Hekla wordt ook wel de “poort naar de hel” genoemd, omdat hij zo vaak is uitgebarsten. De laatste uitbarsting van Hekla was in 1991.
- Eyjafjallajökull is een stratovulkaan die ligt onder de Eyjafjallajökull-gletsjer. De uitbarsting van Eyjafjallajökull in 2010 zorgde voor grote luchtverkeerstoringen in Europa.
Andere bekende vulkanen op IJsland zijn:
- Askja is een calderavulkaan die is ontstaan door een enorme uitbarsting in 1875. Askja is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers.
- Grímsvötn is een stratovulkaan die ligt onder de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa. Grímsvötn is verantwoordelijk voor veel grote uitbarstingen, waaronder de uitbarsting van 1996, die een grote lavastroom veroorzaakte.
- Fagradalsfjall is een stratovulkaan die in 2021 en 2022 uitbarstte. De uitbarsting van Fagradalsfjall was de eerste uitbarsting op het Reykjanes schiereiland in meer dan 800 jaar.
Vulkanen zijn een belangrijk onderdeel van het landschap en de cultuur van IJsland. Ze zijn ook een belangrijke bron van inkomsten voor het land, doordat ze toeristen trekken.