Het Verdrag van Versailles was het vredesverdrag dat op 28 juni 1919 in het Paleis van Versailles bij Parijs werd ondertekend door Duitsland en de Entente. Het verdrag beëindigde formeel de Eerste Wereldoorlog.
Het Verdrag van Versailles was een zeer zwaar verdrag voor Duitsland. Duitsland werd schuldig bevonden aan de oorlog en werd gedwongen tot grote concessies. Zo moest Duitsland:
- een groot deel van zijn grondgebied afstaan, waaronder Elzas-Lotharingen aan Frankrijk, Eupen en Malmedy aan België en Oost-Pruisen aan Polen;
- zijn leger ontmantelen en zijn marine ontwapenen;
- torenhoge herstelbetalingen betalen aan de geallieerde mogendheden;
- erkennen dat het Völkerbondlid was.
Het Verdrag van Versailles was in Duitsland zeer impopulair. Het werd gezien als een onrechtvaardig verdrag dat Duitsland in een staat van slavernij zou brengen. Dit leidde tot een gevoel van wrok en frustratie in Duitsland, wat uiteindelijk zou leiden aan de Tweede Wereldoorlog.
De belangrijkste bepalingen van het Verdrag van Versailles waren:
- Hoofdstuk I: Duitsland erkende dat het de oorlog had begonnen en verklaarde zich schuldig aan oorlogsmisdaden.
- Hoofdstuk II: Duitsland moest alle koloniën afstaan aan de geallieerde mogendheden.
- Hoofdstuk III: Duitsland moest een groot deel van zijn grondgebied afstaan aan Frankrijk, België, Polen en Tsjecho-Slowakije.
- Hoofdstuk IV: Duitsland moest zijn leger ontmantelen en zijn marine ontwapenen.
- Hoofdstuk V: Duitsland moest torenhoge herstelbetalingen betalen aan de geallieerde mogendheden.
- Hoofdstuk VI: Duitsland moest erkennen dat het Völkerbondlid was.
Het Verdrag van Versailles had een grote impact op de geschiedenis van de 20e eeuw. Het leidde tot de oprichting van de Volkenbond, maar het veroorzaakte ook veel onvrede in Duitsland, wat uiteindelijk zou leiden tot de Tweede Wereldoorlog.