“Tweemaal iets en nog niet veel” is een spreekwoord dat betekent dat iets, hoewel het twee keer zo veel is als het eerst, nog steeds niet veel is. Het wordt vaak gebruikt om iets te beschrijven dat als weinig wordt beschouwd, ongeacht hoeveel het is.
In de context van de zoekresultaten die je me hebt gegeven, zou “tweemaal iets en nog niet veel” kunnen worden gebruikt om te beschrijven dat de twee uur durende speciale van Juf Roos niet lang genoeg is. Zelfs al is het twee keer zo lang als een normale aflevering, is het nog steeds niet veel tijd om alle verhalen en personages te verkennen.
Hier zijn enkele andere voorbeelden van hoe het spreekwoord kan worden gebruikt:
- “Ik heb twee keer zo hard gewerkt als de andere werknemers, maar ik heb nog steeds niet veel loonsverhoging gekregen.”
- “Ik heb twee keer zoveel geld uitgegeven aan deze nieuwe auto als aan mijn vorige, maar ik ben er nog steeds niet veel gelukkiger mee.”
- “Ik heb twee keer zoveel geoefend voor mijn toets, maar ik slaag er nog steeds niet in om een goed cijfer te halen.”
Het spreekwoord kan ook worden gebruikt op een meer positieve manier. Als iemand iets doet dat niet veel is, maar dat toch een verschil maakt, kan je zeggen dat het “tweemaal iets en nog niet veel” is.
Voorbeeld:
- “Ik heb twee keer zoveel geld gedoneerd aan het goede doel als vorig jaar, en dat is nog maar een klein bedrag, maar het is toch iets.”
In de context van de huidige tijd, 2023-10-08 13:05:58 PST, zou “tweemaal iets en nog niet veel” kunnen worden gebruikt om te beschrijven dat de wereld nog steeds veel problemen heeft, ondanks de vooruitgang die er de afgelopen jaren is geboekt. De klimaatverandering, de armoede en de ongelijkheid zijn allemaal nog steeds grote problemen die dringend moeten worden aangepakt.
Het spreekwoord is een herinnering dat, hoewel we soms vooruitgang boeken, er nog veel werk aan de winkel is.