De Nederlandse opstandelingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog worden ook wel Geuzen genoemd. Dit is een naam die ze zelf gaven aan hun beweging. De naam komt van het Franse woord “gueux”, dat “bedelaar” of “vagebond” betekent. De Geuzen waren een bonte verzameling van mensen, van adel tot boeren, van protestanten tot katholieken. Ze waren verenigd in hun verzet tegen de Spaanse overheersing en hun verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid.
De Geuzen waren een belangrijke factor in de Tachtigjarige Oorlog. Ze voerden guerrilla-oorlog tegen de Spanjaarden en waren verantwoordelijk voor een aantal belangrijke overwinningen, zoals de inname van Brielle in 1572. De Geuzen waren ook een belangrijke inspiratiebron voor de Nederlandse bevolking en hielpen bij het vormen van een nationale identiteit.
Naast de Geuzen waren er ook andere groepen die zich verzetten tegen de Spaanse overheersing. Dit waren onder meer de watergeuzen, die schepen kapten en de Nederlandse kusten onveilig maakten voor de Spanjaarden, en de Staatse troepen, die door de Staten-Generaal werden betaald en bevoorraad.
De Tachtigjarige Oorlog eindigde in 1648 met de Vrede van Münster. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd een onafhankelijke staat. De Geuzen hadden een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van deze onafhankelijkheid en worden daarom nog steeds gezien als een belangrijke symbolische figuur in de Nederlandse geschiedenis.