De zon scheen fel op het strand, en de golven klotsten tegen de rotsen. Ik zat op een rots, mijn benen in het water, en keek uit over de zee.
Ineens kwam er een herinnering bij me op. Ik was nog een kind, en ik was met mijn ouders op vakantie. We zaten op het strand, en ik bouwde een zandkasteel. Ik was zo trots op mijn kasteel, en ik speelde er de hele dag mee.
Ik sloot mijn ogen en kon het zandkasteel weer voor me zien. De hoge torens, de dikke muren, en de vlag die fier bovenop wapperde. Ik kon de zon op mijn huid voelen, en de zilte lucht in mijn neus ruiken.
Ik opende mijn ogen en keek weer uit over de zee. De herinnering was even weg, maar ik zou hem nooit vergeten. Het was een van de gelukkigste momenten uit mijn leven.
Beschrijving
Dit herinneringsbeeld is een korte passage uit een roman. Het beeld is beschreven vanuit het perspectief van een volwassen man die terugdenkt aan een gebeurtenis uit zijn kindertijd.
De passage begint met een heldere en concrete beschrijving van de omgeving. De zon schijnt fel, de golven klotsen tegen de rotsen, en de man zit op een rots met zijn benen in het water.
Vervolgens komt de herinnering op. De man ziet het zandkasteel dat hij als kind bouwde. Hij kan het zandkasteel weer voor zich zien, en hij kan de details ervan herinneren.
De passage eindigt met een terugkeer naar het heden. De man opent zijn ogen en kijkt weer uit over de zee. De herinnering is even weg, maar hij weet dat hij hem nooit zal vergeten.
Functie
Dit herinneringsbeeld heeft een aantal functies in de roman. Ten eerste geeft het de lezer inzicht in de hoofdpersoon. Het laat zien dat de man een gelukkige jeugd heeft gehad, en dat hij nog steeds warme herinneringen heeft aan die tijd.
Ten tweede geeft het de roman een gevoel van realiteit. Het laat zien dat de hoofdpersoon een mens is met een verleden, en dat hij niet alleen bestaat in het heden.
Ten slotte kan het herinneringsbeeld een symbool zijn voor iets anders in de roman. In dit geval kan het zandkasteel bijvoorbeeld symbool staan voor de onschuld van de kindertijd.
Analyse
Dit herinneringsbeeld is goed geschreven en effectief. De beschrijving van de omgeving is helder en concreet, en de herinnering is levendig en gedetailleerd. Het beeld geeft de lezer een goed beeld van de hoofdpersoon en zijn verleden.