Blanco stemmen is het uitbrengen van een stembiljet waarop geen enkele kandidaat of partij is aangekruist. Dit betekent dat de kiezer geen keuze maakt tussen de verschillende partijen en politici.
In Nederland wordt een blanco stem niet meegeteld bij de verdeling van de zetels. Het is dus niet zo dat er een zetel leeg blijft als er voldoende blanco stemmers zijn. Blanco stemmen worden wel meegeteld bij het bepalen van de opkomst: het aantal mensen dat heeft gestemd.
Er zijn verschillende redenen waarom iemand blanco zou kunnen stemmen. Sommige mensen zijn ontevreden met de keuzemogelijkheden, anderen voelen zich niet gehoord door de politiek, en weer anderen willen een statement maken tegen het politieke systeem.
Blanco stemmen wordt vaak gezien als een duidelijker protest dan onthouding van stemmen. Bij onthouding van stemmen wordt de stem niet eens uitgebracht, terwijl bij blanco stemmen wel wordt aangegeven dat de kiezer zich niet kan vinden in de keuzemogelijkheden.
In Nederland is het percentage blanco stemmen relatief laag. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 was 0,19% van de stemmen blanco.
Hier zijn enkele voorbeelden van blanco stemmen:
- Een kiezer die geen enkele partij vertegenwoordiging waardig vindt.
- Een kiezer die niet wil kiezen tussen de verschillende partijen.
- Een kiezer die een statement wil maken tegen het politieke systeem.
- Een kiezer die niet zeker weet op wie hij of zij moet stemmen.
Blanco stemmen is een manier voor kiesgerechtigden om hun stem uit te brengen zonder een keuze te maken voor een bepaalde partij of kandidaat. Het kan een manier zijn om ontevredenheid te uiten of om een statement te maken.