Het palaver over de draaiing van de aardas ging over de vraag of de aarde langzamer of sneller zou gaan draaien. Sommige wetenschappers waren van mening dat de aarde langzamer zou gaan draaien, omdat de getijdenkrachten van de maan en de zon de aarde zouden vertragen. Anderen waren van mening dat de aarde sneller zou gaan draaien, omdat de aarde steeds meer massa zou verliezen door de uitstroom van atmosferische gassen en meteorietinslagen.
Uiteindelijk is gebleken dat de aarde langzamer gaat draaien. De oorzaak hiervan is de getijdenkrachten van de maan en de zon. De getijdenkrachten veroorzaken een vertragende kracht op de aardas. Deze kracht is het sterkst op de evenaar, waar de getijdenbeweging het grootst is.
De aarde draait momenteel met een snelheid van ongeveer 0,00008 seconden per eeuw langzamer. Dit betekent dat een dag ongeveer 1,7 milliseconden langer wordt. In de loop van miljoenen jaren kan dit oplopen tot uren of zelfs dagen.
De vertraging van de aardas heeft een aantal gevolgen. Zo wordt de lengte van een dag steeds langer. Dit heeft gevolgen voor het tijdstip waarop de zon opkomt en ondergaat. Ook heeft het gevolgen voor de seizoenen. De seizoenen worden steeds langer, omdat de aarde langer over zijn baan om de zon doet.
De vertraging van de aardas is een natuurlijk proces dat al miljarden jaren aan de gang is. Het is dus niet iets dat we kunnen stoppen of beïnvloeden.