De kinderen van Ruinerwold zijn negen kinderen die van 1994 tot 2019 in een afgelegen boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold leefden, verborgen voor de buitenwereld. De kinderen werden geboren uit een relatie tussen Gerrit Jan van D. en zijn toenmalige vrouw, die in 1990 stierf. Van D. was een charismatische man die de kinderen voorstelde als een nieuwe religieuze leider. Hij leerde hen dat de buitenwereld een gevaarlijke plek was en dat ze alleen bij hem veilig waren.
De kinderen leefden in een streng gecontroleerde omgeving. Ze mochten de boerderij niet verlaten en hadden geen contact met de buitenwereld. Ze kregen een eigen onderwijsprogramma en werden afgeschermd van de nieuwsmedia.
In 2019 verliet de oudste zoon van Van D., Shin, de boerderij en klopte aan bij een café in Ruinerwold. Hij vertelde de politie dat hij en zijn broers en zussen al jarenlang in de boerderij leefden. De politie bestormde de boerderij en vond de andere acht kinderen.
Van D. werd gearresteerd en aangeklaagd voor onder meer vrijheidsberoving, kindermishandeling en seksueel misbruik. Hij werd in 2022 veroordeeld tot 16 jaar celstraf.
De kinderen van Ruinerwold hebben een moeilijke tijd achter de rug. Ze hebben een trauma opgelopen door hun jarenlange isolement en mishandeling. Ze zijn nu volwassen en proberen een nieuw leven op te bouwen.
In 2022 werd de documentaire “De kinderen van Ruinerwold” uitgezonden op NPO 1. De documentaire geeft een inkijkje in het leven van de kinderen voor en na hun ontsnapping uit de boerderij.
De stichting Kinderen van Ruinerwold is in 2022 opgericht om de kinderen te ondersteunen bij hun (her)start in de samenleving. De stichting heeft via crowdfunding ruim 462.000 euro opgehaald. Dit geld wordt gebruikt voor onder meer studiekosten, woonruimte en medische zorg.
De kinderen van Ruinerwold zijn een inspiratie voor velen. Ze hebben laten zien dat het mogelijk is om een nieuw leven op te bouwen, zelfs na een traumatische ervaring.