Ziekelijke opgewektheid is een symptoom van een aantal psychiatrische aandoeningen, waaronder:
- Manische of hypomane episode bij een bipolaire stoornis
- Schizofrenie
- Acute intoxicatie of ontwenning met drugs of alcohol
- Sommige neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson
- Enkele medische aandoeningen, zoals een hyperthyreoïdie
Ziekelijke opgewektheid wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van welzijn, energie en zelfvertrouwen. Mensen met ziekelijke opgewektheid praten veel, denken snel en nemen ondoordachte risico’s. Ze kunnen ook last hebben van slaapproblemen, prikkelbaarheid en een verminderd oordeelsvermogen.
De behandeling van ziekelijke opgewektheid is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Bij een bipolaire stoornis of schizofrenie wordt meestal medicatie voorgeschreven. Bij een acute intoxicatie of ontwenning worden symptomatische behandelingen toegepast. Bij neurologische of medische aandoeningen wordt de behandeling gericht op de onderliggende aandoening.
Hier zijn enkele voorbeelden van ziekelijke opgewektheid:
- Een man die nachtenlang niet slaapt en overdag de hele tijd aan het praten is. Hij heeft het gevoel dat hij alles kan en doet ondoordachte dingen, zoals veel geld uitgeven of in gevaarlijke situaties terechtkomen.
- Een vrouw die constant over zichzelf en haar prestaties praat. Ze heeft het gevoel dat ze beter is dan iedereen en denkt dat ze de wereld kan veranderen. Ze is ook zeer prikkelbaar en reageert agressief op kritiek.
- Een jongen die plotseling veel energie heeft en niet kan stilzitten. Hij praat snel en onsamenhangend en heeft het gevoel dat hij alles kan. Hij slaapt slecht en neemt ondoordachte risico’s, zoals met zijn fiets door het rood rijden.
Als u vermoedt dat u of iemand in uw omgeving last heeft van ziekelijke opgewektheid, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken.