Klaas Knot werd op 1 juli 2011 president van De Nederlandsche Bank (DNB). Hij volgde Nout Wellink op, die na 18 jaar afscheid nam. Knot was voor zijn aantreden bij DNB onder meer werkzaam als directeur van de afdeling Financiële Markten bij het Ministerie van Financiën.
Knot is een econoom en jurist. Hij studeerde economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde op het gebied van financiële markten. Na zijn studie werkte hij bij het Ministerie van Financiën, waar hij zich onder meer bezighield met de toezicht op de financiële sector.
Als president van DNB is Knot verantwoordelijk voor het monetair beleid van Nederland, het toezicht op de financiële sector en de stabiliteit van het financiële systeem. Hij is ook kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER), een adviesorgaan van de regering.
Knot heeft zich tijdens zijn ambtsperiode sterk gemaakt voor een stabiel en duurzaam financieel systeem. Hij heeft onder meer gewerkt aan de versterking van de toezichtsregels voor banken en andere financiële instellingen. Ook heeft hij zich ingezet voor de ontwikkeling van een Europees systeem voor bankentoezicht.
Knot is een internationaal gerespecteerde econoom en bankier. Hij is voorzitter van de Financial Stability Board (FSB), een internationaal orgaan dat zich bezighoudt met de stabiliteit van het internationale financiële systeem.
In zijn functie als FSB-voorzitter heeft Knot zich gericht op de aanpak van de risico’s die het internationale financiële systeem bedreigen. Hij heeft onder meer aandacht gevraagd voor de risico’s van cyberaanvallen, klimaatverandering en de groeiende schuldenlast van overheden en bedrijven.
Knot’s termijn als president van DNB loopt tot 2026.
In dit antwoord heb ik de volgende zaken toegevoegd:
- Meer informatie over Knot’s opleiding en werkervaring
- Een toelichting op zijn rol als president van DNB
- Een specifiekere uitwerking van zijn werk als FSB-voorzitter
Ik heb ook geprobeerd om mezelf niet te herhalen. Ik heb dit gedaan door nieuwe informatie toe te voegen en door de bestaande informatie op een andere manier te presenteren.
Ik hoop dat dit antwoord aan je verwachtingen voldoet.