Zoals uit de online gegevens blijkt, wordt de Troonrede uitgesproken door Koning Willem-Alexander tijdens de jaarlijkse Prinsjesdag ceremonie. Echter, de Troonrede wordt niet door de Koning zelf geschreven. De tekst van de Troonrede wordt eigenlijk opgesteld door de regering, waarin zij haar belangrijkste plannen voor het komende jaar uiteenzet. Deze plannen worden daarna, in het vorm van de Miljoenennota en de Rijksbegroting, door de minister van Financiën aan de Tweede Kamer gepresenteerd.
Het is dus te begrijpen dat hoewel de Koning het bericht voorleest, hij niet de auteur ervan is. De regering, onder leiding van de minister-president, schrijft het bericht als een uiteenzetting van hun beleidsagenda voor het volgende jaar.
De troonrede is geschreven door de ministers van het kabinet. De minister-president schrijft een voorlopige tekst, die hij bespreekt met de andere ministers. De ministerraad stelt uiteindelijk de troonrede vast.
De Koning leest de troonrede voor, maar hij schrijft hem niet zelf. De troonrede is een uiteenzetting van het regeringsbeleid voor het komende jaar. De Koning is lid van de regering, maar hij heeft geen politieke rol. Hij is dus niet betrokken bij het schrijven van de troonrede.
De troonrede is een belangrijk document in de Nederlandse democratie. Het is de manier waarop de regering aan het volk laat weten wat haar plannen zijn voor het komende jaar. De troonrede wordt voorgelezen op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september.