De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary beklom in 1953 als eerste westerling de Mount Everest. Hij bereikte de top samen met de Nepalese sherpa Tenzing Norgay op 29 mei 1953, om 11:30 uur lokale tijd.
Hillary was een ervaren alpinist en had al eerder pogingen ondernomen om de Mount Everest te beklimmen. In 1953 was hij lid van een Britse expeditie onder leiding van John Hunt. De expeditie was goed voorbereid en had een team van ervaren klimmers en sherpa’s.
Hillary en Norgay begonnen hun beklimming op 27 mei. Ze bereikten de top na een zware klim van meer dan 12 uur. Op de top wisselden ze een paar woorden uit en maakten ze een foto. Daarna begonnen ze aan de afdaling.
De beklimming van de Mount Everest door Hillary en Norgay was een belangrijke mijlpaal in de alpinistische geschiedenis. Het was de eerste keer dat de hoogste berg ter wereld was beklommen en het inspireerde veel andere mensen om de uitdaging aan te gaan.
Hillary en Norgay werden wereldberoemd door hun prestatie. Ze werden geëerd door hun regeringen en kregen diverse onderscheidingen. Hillary bleef zich inzetten voor het beklimmen van de Mount Everest en voor de ontwikkeling van Nepal. Hij overleed in 2008 op 88-jarige leeftijd.