De indeling van politieke partijen in links en rechts is niet altijd eenduidig, maar in het algemeen worden partijen links genoemd die zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid, economische gelijkheid en duurzaamheid. Deze partijen streven vaak naar een sterke overheid die zorg draagt voor de zwakkeren in de samenleving.
In Nederland worden de volgende partijen doorgaans als links beschouwd:
- Partij van de Arbeid (PvdA)
- GroenLinks
- Socialistische Partij (SP)
- Partij voor de Dieren (PvdD)
- Denk
Deze partijen zijn verenigd in de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement (S&D).
De mate waarin deze partijen links zijn, verschilt overigens wel. De PvdA en GroenLinks zijn traditioneel de grootste linkse partijen in Nederland. De SP is een meer radicale linkse partij die zich sterk inzet voor sociale rechtvaardigheid. De PvdD is een milieupartij die ook sociale en economische ongelijkheid aan de kaak stelt. Denk is een progressief-islamitische partij die zich inzet voor de belangen van allochtonen.
In andere landen kunnen andere partijen als links worden beschouwd. In de Verenigde Staten worden bijvoorbeeld de Democratische Partij en de Green Party als links beschouwd. In Duitsland zijn de Socialistische Partij van Duitsland (SPD) en de Groene Partij van Duitsland (Die Grünen) linkse partijen.
Over het algemeen wordt gesteld dat linkse partijen zich inzetten voor een samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft, ongeacht afkomst, klasse of levensstijl. Deze partijen streven vaak naar een meer sociale en rechtvaardige samenleving.