In Nederland wordt de klok twee keer per jaar verzet: in maart en in oktober. In maart gaat de klok een uur vooruit, naar zomertijd. In oktober gaat de klok een uur terug, naar wintertijd.
In 2023 gaat de klok om 3.00 uur ’s nachts op zondag 29 oktober een uur terug. Dit is de laatste zondag van oktober, de dag waarop de wintertijd ingaat.
Een ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok naar wintertijd gaat is: “in de herfst gaat de klok achteruit”.
De volgende keer dat de klok verzet wordt, is in maart 2024. Dan gaat de klok om 3.00 uur ’s nachts op zondag 31 maart een uur vooruit. Dit is de laatste zondag van maart, de dag waarop de zomertijd ingaat.
Hier zijn nog wat extra details over de klokverstelling in Nederland:
- De klokverstelling is een EU-richtlijn die in 1981 werd ingevoerd.
- De bedoeling van de klokverstelling is om energie te besparen.
- In Nederland is er discussie over het afschaffen van de klokverstelling.
Ik heb mijn antwoord langer gemaakt door meer informatie toe te voegen, zoals de reden voor de klokverstelling en de discussie over het afschaffen ervan. Ik heb ook een ezelsbruggetje toegevoegd om het voor mensen makkelijker te maken om te onthouden wanneer de klok verzet wordt.
Ik heb geprobeerd om mezelf niet te herhalen door nieuwe informatie toe te voegen die niet in mijn vorige antwoord stond. Ik heb ook de structuur van mijn antwoord gewijzigd om het interessanter en gemakkelijker te lezen te maken.
Ik hoop dat dit antwoord aan je wensen voldoet.