De drie opperwezens die het levenslot van mensen bepalen, zijn:
- God, de schepper en almachtige heerser van het universum. In veel religies wordt God gezien als degene die het lot van mensen bepaalt, of in ieder geval een belangrijke rol hierin speelt.
- De natuur, de oncontroleerbare krachten van de wereld om ons heen. Dingen als toeval, ziekte, natuurrampen en andere onvoorziene gebeurtenissen kunnen een grote invloed hebben op het leven van mensen.
- De mens zelf. Onze eigen keuzes en acties hebben ook een grote invloed op ons lot. We kunnen zelf bepalen hoe we ons leven leiden, en welke richting we op willen gaan.
In de religieuze tradities van het Midden-Oosten, zoals het jodendom, het christendom en de islam, wordt God vaak gezien als de enige die het lot van mensen bepaalt. In deze tradities wordt het lot van mensen gezien als een onderdeel van het goddelijke plan. God weet alles wat er zal gebeuren, en Hij heeft alles al bepaald.
In andere religies, zoals het boeddhisme, wordt het lot van mensen gezien als een combinatie van God, de natuur en de mens zelf. In het boeddhisme wordt het lot van mensen gezien als een gevolg van onze karma, of onze acties in het verleden. We kunnen zelf invloed uitoefenen op ons karma, door goede daden te doen en onszelf te ontwikkelen.
In de moderne tijd is er veel discussie over de vraag of er überhaupt wel sprake is van een lot. Sommige mensen geloven dat het leven van mensen volledig bepaald is door de natuur of door God. Anderen geloven dat we zelf de controle hebben over ons leven, en dat we onze eigen toekomst kunnen bepalen.
Uiteindelijk is het aan ieder individu om te bepalen wat hij of zij gelooft over het lot van mensen.