De decembermoorden is de gangbare term voor het in de nacht van 7 op 8 december en op 9 december 1982 martelen en vermoorden van vijftien tegenstanders van het militair regime in Suriname onder leiding van Desi Bouterse.
De slachtoffers waren:
-
Surendre Rambocus, advocaat en voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Advocaten
-
Jozef Slagveer, journalist en politicus
-
Harold Riedewald, politicus en zakenman
-
Jiwansingh Sheombar, politicus en zakenman [Image van Jiwansingh Sheombar, slachtoffer van de decembermoorden]
-
Frank Wijngaarde, politicus en zakenman
-
Robby Sohansingh, politicus en zakenman
-
Cyrill Daal, politicus en zakenman
-
Kenneth Gonçalves, politicus en zakenman
-
André Kamperveen, politicus en zakenman
-
Gerard Leckie, politicus en zakenman
-
John Baboeram, politicus en zakenman
-
Bram Behr, politicus en zakenman
-
Sugrim Oemrawsingh, politicus en zakenman
-
Eddy Hoost, politicus en zakenman
-
Lesley Rahman, politicus en zakenman
De slachtoffers werden ’s nachts opgepakt en naar Fort Zeelandia, de hoofdzetel van het Surinaamse leger, gebracht. Daar werden ze geëxecuteerd of gemarteld tot de dood. De moorden werden uitgevoerd door leden van het Surinaams Nationaal Leger (SNL), onder leiding van Desi Bouterse.
De decembermoorden waren een schok voor Suriname en de rest van de wereld. Ze werden veroordeeld door de Verenigde Naties en andere internationale organisaties. In Suriname leidden de moorden tot een golf van protesten tegen het regime van Bouterse.
In 2007 werd Bouterse in absentia veroordeeld tot 20 jaar cel voor de moorden. In 2012 werd hij in Suriname gearresteerd en in 2013 werd hij veroordeeld tot 20 jaar cel. Bouterse is nog steeds in de gevangenis.
De decembermoorden zijn een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname. Ze zijn een symbool van de repressie en de mensenrechtenschendingen die plaatsvonden onder het regime van Bouterse.