Op 1 januari 2024 verandert er het volgende in Nederland:
- Minimumloon
Het minimumloon stijgt voor werknemers van 21 jaar en ouder naar € 13,27 per uur. Hierdoor gaan ook uitkeringen omhoog, zoals de bijstandsuitkering, WW en AOW.
- Energietoeslag
De energietoeslag wordt niet meer uitgekeerd. Deze toeslag was bedoeld om huishoudens met een laag inkomen te helpen met de stijgende energiekosten.
- Zonnepanelen
De premie voor AREI-keuringen voor zonnepanelen wordt stopgezet.
- Digitale meter
Klanten met een digitale meter kunnen vanaf 1 januari 2024 ook kiezen voor een maandelijkse facturatie voor elektriciteit of aardgas op basis van gemeten energiegebruik.
- EPC niet-residentieel
Alle grote niet-residentiële gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen moeten vanaf 1 januari 2024 beschikken over een EPC voor niet-residentiële gebouwen. De publieke gebouweenheden moeten ook aan de uithangplicht voldoen. Daarvoor moet dit EPC op een zichtbare plaats hangen.
- Registratiebelasting
De meeneembaarheid van de registratiebelasting (verkooprecht) komt definitief te vervallen. Dit betekent dat u de registratiebelasting die u op een vorige woning had betaald, niet meer kunt aftrekken van de registratiebelasting die u op een volgende woning moet betalen.
- Kilometerheffing
Emissievrije voertuigen die maximaal 4,25 ton wegen hoeven vanaf 1 januari 2024 tijdelijk geen kilometerheffing te betalen. Een On Board Unit (OBU) blijft wel verplicht. Ook andere emissievrije voertuigen genieten van een gunstmaatregel, die met de jaren zal afnemen.
Daarnaast zijn er nog een aantal wijzigingen die specifiek gelden voor België:
- Dubbele achternaam
Ouders kunnen hun kind vanaf 1 januari 2024 een dubbele achternaam geven. Dit kan de achternaam van de moeder, de vader of een combinatie van beide zijn.
- E-ID
De e-ID wordt vanaf 1 januari 2024 verplicht voor reizen binnen de Europese Unie.
- E-facturering
Vanaf 1 januari 2024 moeten bedrijven facturen aan ondernemingen verplicht elektronisch versturen.