Een prijsplafond is een maximumprijs die is vastgesteld voor een product of dienst. Dit betekent dat verkopers niet meer dan de vastgestelde prijs voor het product of de dienst mogen vragen. Prijsplaverd worden vaak gebruikt om de prijzen van basisgoederen zoals voedsel en brandstof te reguleren.
In Nederland is er sinds 1 januari 2023 een prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming. Dit prijsplafond geldt voor het eerste verbruik van huishoudens tot 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom. Voor het verbruik boven het prijsplafond geldt de marktprijs. Het prijsplafond is bedoeld om de stijgende energieprijzen te beperken en de koopkracht van huishoudens te beschermen.
Het prijsplafond wordt gefinancierd door de overheid. De overheid betaalt energieleveranciers een vergoeding voor het verschil tussen de marktprijs en het prijsplafond. Deze vergoeding komt uiteindelijk bij de belastingbetaler terecht.
Er zijn voor- en nadelen aan prijsplafonds. Voordelen zijn dat ze de koopkracht van huishoudens kunnen beschermen en dat ze de inflatie kunnen helpen verlagen. Nadelen zijn dat ze de marktwerking kunnen verstoren en dat ze tot schaarste kunnen leiden.