Een minderheidskabinet is een kabinet dat in de Tweede Kamer niet over een meerderheid van de zetels beschikt. Dit betekent dat het kabinet bij het stemmen in de Tweede Kamer op de steun van andere partijen in de Kamer aangewezen is.
Een minderheidskabinet kan worden gevormd wanneer geen enkele partij of coalitie in de Tweede Kamer een absolute meerderheid van de zetels heeft. In dat geval moeten partijen samenwerken om een kabinet te vormen dat de steun heeft van de Tweede Kamer.
Er zijn verschillende manieren om de steun van de Tweede Kamer te krijgen voor een minderheidskabinet. Een mogelijkheid is om een steunverklaring van andere partijen te krijgen. Hiermee beloven deze partijen om bij de stemming in de Tweede Kamer de begroting en andere belangrijke wetsvoorstellen van het kabinet te steunen.
Een andere mogelijkheid is om een minderheidskabinet te vormen met een gedoogconstructie. Hierbij steunt een partij of coalitie het kabinet op hoofdlijnen, maar stemt het niet altijd mee met de concrete voorstellen van het kabinet.
Een minderheidskabinet heeft een aantal voordelen en nadelen. Een voordeel is dat het kabinet minder gebonden is aan de wil van een enkele partij of coalitie. Dit kan leiden tot meer flexibiliteit en innovatie in het beleid.
Een nadeel van een minderheidskabinet is dat het kwetsbaarder is voor politieke crises. Als een partij of coalitie in de Tweede Kamer de steun aan het kabinet intrekt, kan het kabinet vallen.
In Nederland is er in de afgelopen jaren een aantal minderheidskabinetten geweest. Het meest recente minderheidskabinet is het kabinet-Rutte IV, dat in 2022 aantrad. Dit kabinet bestaat uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie.