Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand ter hoogte van de lies. Hierdoor kan er buikvlies, buikvet of een stuk darm naar buiten puilen.
Er zijn twee soorten liesbreuken:
- Een directe liesbreuk: Deze vorm van liesbreuk komt het meest voor. De zwakke plek bevindt zich in de lieskanaal, een kanaal dat door de buikwand loopt en waarin de zaadleiders, de bloedvaten en de zenuwen naar de balzak lopen.
- Een indirecte liesbreuk: Deze vorm van liesbreuk komt minder vaak voor. De zwakke plek bevindt zich in de liespoort, een opening in de buikwand waar de balzak doorheen komt.
Liesbreuken kunnen aangeboren zijn of later in het leven ontstaan. Aangeboren liesbreuken komen vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Liesbreuken die later in het leven ontstaan, komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Liesbreuken kunnen verschillende symptomen veroorzaken, zoals:
- Een zwelling in de lies. De zwelling is meestal groter als je staat of hoest.
- Pijn in de lies. De pijn kan hevig of mild zijn en kan erger worden als je staat of hoest.
- Brandende of stekende pijn in de lies.
Als je een van deze symptomen hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen.
Liesbreuken kunnen behandeld worden met een operatie. Tijdens de operatie wordt de zwakke plek in de buikwand gerepareerd. De operatie kan worden uitgevoerd via een kijkoperatie of via een open operatie.
Een liesbreuk die niet behandeld wordt, kan erger worden. De zwelling kan groter worden en de pijn kan heviger worden. In zeldzame gevallen kan een liesbreuk klem komen te zitten. Dit is een levensbedreigende situatie.
Als je een liesbreuk hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen. De arts kan je vertellen of een operatie nodig is en welke vorm van operatie het beste is.