Dubbel glas beslaat aan de binnenkant als er een groot verschil is tussen de binnentemperatuur en de buitentemperatuur. Ook speelt de luchtvochtigheid een belangrijke rol. Als de luchtvochtigheid binnen hoog is, zal er meer waterdamp in de lucht zitten. Wanneer deze warme, vochtige lucht in contact komt met het koude glas, condenseert het water op het glas. Dit is wat we condens noemen.
Dubbel glas isoleert goed, waardoor de buitentemperatuur minder snel doordringt naar binnen. Dit betekent dat de binnentemperatuur hoger blijft dan de buitentemperatuur. Als de buitentemperatuur laag is en de luchtvochtigheid binnen hoog is, is de kans op condensvorming op het glas dus groot.
Condensvorming op dubbel glas is vooral een probleem in het voor- en najaar, wanneer de temperaturen schommelen. In de winter is de buitentemperatuur lager dan in de zomer, waardoor het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur groter is. In de zomer is de luchtvochtigheid binnen vaak lager dan in de winter.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om condensvorming op dubbel glas te voorkomen:
- Zorg voor goede ventilatie. Zorg dat er regelmatig frisse lucht in de woning kan komen. Je kunt dit doen door ramen en deuren open te zetten, of door een mechanisch ventilatiesysteem te gebruiken.
- Zorg voor een goede afvoer van vocht. Zorg dat er voldoende ventilatiegaten in de badkamer en keuken zijn.
- Gebruik een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger zorgt voor een hogere luchtvochtigheid binnen. Dit kan helpen om condensvorming te voorkomen.
Als je al deze tips hebt geprobeerd en je ramen nog steeds beslaan, kan het zijn dat er een probleem is met de afdichting van de ramen. In dit geval is het raadzaam om een glaszetter in te schakelen.