De blinde darm zit rechtsonder in de buik, ter plaatse van de overgang van de dunne darm naar de dikke darm. De blindedarm is echter erg beweeglijk doordat hij zo lang en dun is. De ligging kan daarom iets veranderen.
In ongeveer 70% van de gevallen zit de blindedarm in de rechteronderbuik, in de buurt van de spier die de heup naar voren beweegt (de musculus iliopsoas). In ongeveer 20% van de gevallen zit de blindedarm hoger, in de buurt van de buikholte. In ongeveer 10% van de gevallen zit de blindedarm lager, in de buurt van de schaamstreek.
De pijn bij een blindedarmontsteking wordt meestal veroorzaakt doordat de blindedarm is ontstoken. De pijn begint meestal in de buurt van de navel en verspreidt zich naar rechtsonder in de buik. De pijn kan hevig zijn en kan erger worden bij beweging.
Als je denkt dat je een blindedarmontsteking hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. Een blindedarmontsteking kan namelijk ernstige gevolgen hebben als deze niet wordt behandeld.
Hier zijn enkele symptomen die kunnen wijzen op een blindedarmontsteking:
- Plotselinge en hevige pijn in de onderbuik, meestal rechtsonder
- Koorts
- Misselijkheid en braken
- Verminderde eetlust
- Obstipatie of diarree
Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan.