Er zijn een aantal plekken in Nederland waar men in plaats van een brug een overzetveer gebruikt. Dit is meestal het geval wanneer de afstand tussen de twee oevers te groot is voor een brug, of wanneer de rivier te breed of te ondiep is.
Een voorbeeld is de overzetveer tussen Arnhem en Nijmegen. Deze veerdienst verbindt de twee steden over de Rijn, en is een populaire optie voor zowel toeristen als forenzen. Een andere bekende overzetveer is de veerdienst tussen Enkhuizen en Urk. Deze veerdienst verbindt de twee steden over het IJsselmeer, en is de enige manier om over te steken zonder een omweg te maken via Amsterdam.
Hier zijn enkele andere voorbeelden van plekken in Nederland waar men in plaats van een brug een overzetveer gebruikt:
- Overzetveer tussen Stavoren en Urk
- Overzetveer tussen Giethoorn en Blokzijl
- Overzetveer tussen Vlissingen en Breskens
- Overzetveer tussen Texel en Den Helder
- Overzetveer tussen Ameland en Holwerd
De redenen waarom men in deze gevallen kiest voor een overzetveer in plaats van een brug zijn divers. In sommige gevallen is het simpelweg te duur of te moeilijk om een brug te bouwen. In andere gevallen is er een beschermde natuurzone in het water, waardoor een brug niet is toegestaan. En in weer andere gevallen is er een historische reden voor het gebruik van een overzetveer.
De overzetveren in Nederland zijn een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer. Ze bieden een snelle en efficiënte manier om over te steken naar de andere kant van een rivier of meer.