In Nederland is het copyright vastgelegd in de Auteurswet. De Auteurswet beschermt werken van letterkunde, wetenschap of kunst, zoals boeken, films, schilderijen, muziek, games, foto’s en software.
Het copyright ontstaat automatisch door het maken van een werk. Het is dus niet nodig om het copyright te registreren bij een overheidsinstantie. Het is wel mogelijk om het copyright te registreren bij het Centraal Bureau voor de Intellectuele Eigendom (CBiE). Registratie bij het CBiE heeft geen invloed op de bescherming van het copyright, maar het kan wel helpen om je bewijspositie in een eventuele rechtszaak te versterken.
In de Auteurswet zijn de rechten van de maker van een werk vastgelegd. De maker heeft onder meer het recht om het werk openbaar te maken, te verveelvoudigen, te verspreiden en te adapteren.
Het copyright is een persoonlijk recht dat aan de maker van het werk toekomt. Het copyright kan worden overgedragen aan een andere persoon of organisatie. Overdracht moet gebeuren in een schriftelijke akte.
In Nederland is het copyright geldig voor 70 jaar na het overlijden van de maker.
In andere landen kan het copyright anders zijn geregeld. In sommige landen is het bijvoorbeeld verplicht om het copyright te registreren.