De euro werd ingevoerd op 1 januari 1999, maar in sommige landen werd het pas later als wettig betaalmiddel ingevoerd. In Nederland was dat op 1 januari 2002. Dus voor iedereen die op of na die datum geboren is, heeft de euro altijd bestaan.
Als we het hebben over mensen die op of voor 1 januari 1999 geboren zijn, dan zijn er nog steeds veel mensen in de wereld die de euro nooit hebben meegemaakt. Dit zijn de mensen die in landen wonen die niet tot de eurozone behoren.
In 2023 zijn er 27 landen die de euro gebruiken. Dit zijn de volgende landen:
- België
- Duitsland
- Estland
- Finland
- Frankrijk
- Griekenland
- Ierland
- Italië
- Kroatië
- Letland
- Litouwen
- Luxemburg
- Malta
- Nederland
- Oostenrijk
- Portugal
- Slovenië
- Slowakije
- Spanje
- Tsjechië
- Cyprus
- Zweden
De landen die niet tot de eurozone behoren, zijn de volgende:
- Albanië
- Andorra
- Bosnië en Herzegovina
- Bulgarije
- Denemarken
- Faeröer
- Gibraltar
- IJsland
- Kosovo
- Liechtenstein
- Noord-Macedonië
- Monaco
- Montenegro
- Noorwegen
- San Marino
- Servië
- Zwitserland
In deze landen worden nog steeds andere valuta’s gebruikt, zoals de Zwitserse frank, de Noorse kroon, de Deense kroon, de Britse pond, de Poolse zloty, de Roemeense leu, de Tsjechische kroon, de Hongaarse forint, de Bulgaarse lev, de Servische dinar, de Kroatische kuna, de Albanese lek, de Bosnische mark, de Macedonische denar, de Kosovaarse euro, het Montenegrijnse euro en de Liechtensteinse franc.
De mensen die in deze landen wonen, hebben de euro dus nooit meegemaakt. Ze weten alleen van de euro als een buitenlandse valuta die ze kunnen gebruiken als ze in een euroland op vakantie zijn.