In Nederland zijn kinderen van 5 tot 16 jaar leerplichtig. Dit betekent dat ze naar school moeten gaan. De leerplicht begint op de eerste schooldag van het schooljaar dat volgt op de maand waarin het kind 5 jaar wordt.
Er zijn een aantal uitzonderingen op de leerplicht. Zo hoeven kinderen niet naar school als ze een medische reden hebben of als ze een religieuze of culturele reden hebben. Ook hoeven kinderen niet naar school als ze thuisonderwijs krijgen.
Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben zijn kwalificatieplichtig. Dit betekent dat ze naar school moeten gaan tot ze een startkwalificatie hebben behaald. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
De leerplicht is vastgelegd in de Leerplichtwet. Deze wet is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle kinderen in Nederland de kans krijgen om een goede opleiding te krijgen.
Concreet betekent dit dat:
- Een kind leerplichtig wordt op de eerste schooldag van het schooljaar dat volgt op de maand waarin het kind 5 jaar wordt.
- De leerplicht eindigt op de laatste schooldag van het schooljaar waarin het kind 16 jaar wordt.
- Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben zijn kwalificatieplichtig.
De leerplichtambtenaar controleert of kinderen naar school gaan. Als een kind niet naar school gaat, kan de leerplichtambtenaar een boete opleggen aan de ouders of verzorgers van het kind.