Tannine, ook wel looizuur genoemd, is een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen. Tannines zijn polyfenolen, wat betekent dat ze zijn opgebouwd uit meerdere fenolen. Fenolen zijn organische verbindingen die een hydroxylgroep (-OH) bevatten.
Tannines komen voor in veel planten, waaronder wijnstokken, theeplanten, eikenbomen en avocado’s. In wijn zijn tannines afkomstig van de schillen, pitten en steeltjes van de druiven. In thee zijn tannines afkomstig van de bladeren van de theeplant.
Tannines hebben een aantal eigenschappen die van invloed zijn op de smaak, kleur en structuur van wijn en thee. Tannines geven wijn een bittere en droge smaak. Ze zorgen er ook voor dat de wijn houdbaarder is en dat de wijn langzamer rijpt. In thee geven tannines een bittere en astringerende smaak. Ze zorgen er ook voor dat de thee helder blijft en dat de smaak langzamer vervaagt.
De hoeveelheid tannines in wijn en thee kan sterk variëren. Rode wijn bevat over het algemeen meer tannines dan witte wijn. Ook bepaalde druivenrassen, zoals Cabernet Sauvignon en Syrah, bevatten meer tannines dan andere druivenrassen. Theesoorten die van donkere bladeren worden gemaakt, zoals zwarte thee, bevatten meer tannines dan theesoorten die van lichte bladeren worden gemaakt, zoals groene thee.
Tannines kunnen ook in andere voedingsmiddelen en dranken voorkomen, zoals in koffie, cacao, chocolade en noten.