De “Stad van de Zon” is een bijnaam voor de Russische stad Norilsk, gelegen in het Hoge Noorden van Siberië. De stad is genoemd naar de vele zonneschijnuren die het gebied geniet, ondanks zijn hoge breedtegraad. Norilsk ligt namelijk op de permafrost, op 300 kilometer ten noorden van de noordpoolcirkel.
De bijnaam “Stad van de Zon” werd voor het eerst gebruikt in de jaren 1930, toen de stad werd gesticht door de Sovjet-Unie als een belangrijke mijnstad. De stad werd gebouwd in een gebied met een zeer korte winter en een zeer lange zomer. In de zomer kan de zon tot 24 uur per dag schijnen.
De bijnaam “Stad van de Zon” wordt nog steeds gebruikt door de inwoners van Norilsk. De stad is een belangrijke mijnstad voor nikkel, palladium en platina. Norilsk is ook een belangrijke havenstad aan de rivier de Pjasina.
Norilsk is een van de meest geïsoleerde steden ter wereld. De stad is alleen bereikbaar per vliegtuig of boot. Norilsk is ook een van de meest vervuilde steden ter wereld. De mijnen en fabrieken in de stad stoten grote hoeveelheden vervuilende stoffen uit.
Ondanks de uitdagingen die Norilsk kent, is de stad een thuis voor ongeveer 200.000 mensen. De inwoners van Norilsk zijn een veerkrachtig volk dat trots is op hun stad.
Hier zijn enkele interessante feiten over Norilsk:
- Norilsk is de noordelijkste stad van Siberië.
- Norilsk is een belangrijke mijnstad voor nikkel, palladium en platina.
- Norilsk is een van de meest geïsoleerde steden ter wereld.
- Norilsk is een van de meest vervuilde steden ter wereld.
- De inwoners van Norilsk zijn een veerkrachtig volk.