WAAR DE AARDE OM HEEN DRAAIT
De aarde draait om een denkbeeldige lijn die de aardas wordt genoemd. De aardas loopt door het zwaartepunt van de aarde en maakt een hoek van 66°33′ met de ecliptica, het vlak van de aardbaan om de zon. De punten waar de aardas door het aardoppervlak gaat, heten de geografische noordpool en de geografische zuidpool.
De aarde draait in één dag om zijn as. Dat betekent dat op de evenaar, de breedste cirkel van de aarde, de aarde met een snelheid van ongeveer 1.670 kilometer per uur draait. Op de polen, waar de aardas de aarde raakt, draait de aarde met een snelheid van 0 kilometer per uur.
De draaiing van de aarde om zijn as zorgt voor dag en nacht. Omdat de aarde steeds een andere zijde naar de zon keert, is het op de ene zijde van de aarde dag en op de andere zijde van de aarde nacht.
De draaiing van de aarde om zijn as heeft ook invloed op de seizoenen. De seizoenen worden veroorzaakt door de hoek tussen de aardas en de zon. In de zomer is de hoek tussen de aardas en de zon groter, waardoor de zon in de zomer hoger aan de hemel staat dan in de winter. Dit betekent dat er in de zomer meer zonlicht op de aarde valt, waardoor het warmer is.
De draaiing van de aarde om zijn as is een belangrijk onderdeel van het leven op aarde. Zonder de draaiing van de aarde zouden er geen dag en nacht zijn en zouden de seizoenen niet bestaan.