Huisgoden in het Oude Testament
In het Oude Testament worden huisgoden (in het Hebreeuws terafiem) genoemd als beeldjes van familiegoden, die de familie moesten beschermen. Ze werden vaak gemaakt van hout, steen of metaal en konden verschillende vormen hebben. Soms werden ze afgebeeld als mensen, dieren of abstracte figuren.
Huisgoden werden in het Oude Testament niet altijd positief gezien. In sommige gevallen werden ze geassocieerd met afgoderij en het verlaten van de God van Israël. Zo wordt in Genesis 31:19-35 verteld dat Rachel de huisgoden van haar vader Laban steelt en ze verstopt in het zadel van haar rijdier. Volgens sommige uitleggers deed ze dat omdat ze wilde voorkomen dat Laban via zijn terafiem zou ontdekken waar Jakob heen vluchtte.
In andere gevallen werden huisgoden echter wel als een legitieme vorm van aanbidding gezien. Zo wordt in Exodus 20:24-26 verteld dat God de Israëlieten toestemming gaf om een altaar voor Hem te bouwen in hun eigen huis. Dit altaar was bedoeld om God te aanbidden en offers aan Hem te brengen.
Huisgoden in de Romeinse cultuur
De Romeinen hadden ook een traditie van huisgoden. De bekendste huisgoden waren de Penates, die zorgden voor de dagelijkse levensbehoeften, zoals het dagelijks brood. De Penates werden vaak afgebeeld als een man en een vrouw, die met elkaar hand in hand staan. Ze werden vereerd bij de huiselijke haard, waar ze een prominente plaats hadden.
De andere bekende huisgoden in de Romeinse cultuur waren de Lares. De Lares waren de goden van de voorouders en beschermers van het huis en de familie. Ze werden vaak afgebeeld als jongemannen, die met elkaar in gesprek zijn. De Lares werden vereerd door offers te brengen bij een altaar in de tuin of in de hal van het huis.
Huisgoden in de huidige tijd
De traditie van huisgoden is ook in de huidige tijd nog aanwezig. Zo zijn er veel mensen die een huisaltaar hebben, waarop ze hun goden of godinnen vereren. Andere mensen hebben een beeldje of voorwerp in hun huis dat voor hen een speciale betekenis heeft en dat ze als een geluksbrenger of beschermer zien.
De betekenis van huisgoden
Huisgoden kunnen verschillende betekenissen hebben voor mensen. Voor sommige mensen zijn ze een manier om hun geloof of spiritualiteit te uiten. Voor anderen zijn ze een manier om hun huis te beschermen en een gevoel van veiligheid te creëren. En voor weer anderen zijn ze gewoon een mooie of betekenisvolle versiering voor hun huis.