Overleg over de formatie is ook een kwestie van onderhandelen en bieden. De verschillende partijen die betrokken zijn bij de formatie, zoals de politieke partijen, de koning en de informateur, proberen met elkaar tot een overeenstemming te komen over de samenstelling van de nieuwe regering. Dit betekent dat zij met elkaar moeten onderhandelen over de verschillende punten die voor de nieuwe regering belangrijk zijn. Zo moeten zij bijvoorbeeld afspraken maken over de portefeuilleverdeling, de koers van de regering en de positie van de koning.
Bij onderhandelen proberen de verschillende partijen hun eigen belangen zo goed mogelijk te behartigen. Dit betekent dat zij soms bereid zijn om concessies te doen. Zo kan een partij bijvoorbeeld bereid zijn om een portefeuille aan een andere partij te geven, als die partij op zijn beurt bereid is om iets anders in te ruilen.
Bieten is een onderdeel van onderhandelen. Het is het uitbrengen van een voorstel aan de andere partij. Het voorstel kan betrekking hebben op een bepaald punt, zoals de portefeuilleverdeling, de koers van de regering of de positie van de koning.
In het geval van de formatie is bieden vaak een manier om de andere partij te bewegen om concessies te doen. Zo kan een partij bijvoorbeeld een bepaalde portefeuille aanbieden aan een andere partij, om die partij over te halen om een andere portefeuille aan de eerste partij te geven.
In het Nederlandse politieke systeem is onderhandelen en bieden een belangrijk onderdeel van de formatie. Het is een manier om tot een overeenstemming te komen over de samenstelling van de nieuwe regering.