De Nederlandse overheid introduceert vanaf 1 januari 2024 een verbruiksbelasting op niet-alcoholische dranken. Deze belasting geldt voor alle niet-alcoholische dranken met een alcoholpercentage van maximaal 1,2%. De belasting wordt berekend per 100 liter drank en bedraagt €26,13.
De belasting is bedoeld om mensen te stimuleren om minder suikerrijke dranken te drinken. Frisdrank en andere niet-alcoholische dranken zijn vaak rijk aan suiker en kunnen bijdragen aan overgewicht en andere gezondheidsproblemen. De belasting wordt verwacht om de prijs van niet-alcoholische dranken met ongeveer 15% te verhogen.
De belasting geldt voor alle niet-alcoholische dranken, inclusief:
- Frisdrank
- Limonade
- Vruchtensap
- Groentesap
- Alcoholvrij bier
- Alcoholarm bier met 0,5% of minder alcohol
- Andere dranken met maximaal 1,2% alcohol
De belasting wordt geheven door de producenten en importeurs van niet-alcoholische dranken. Zij zijn verplicht om de belasting aan de Belastingdienst te betalen.
De verbruiksbelasting op niet-alcoholische dranken is een controversiële maatregel. Bedrijven in de frisdrankindustrie zijn tegen de belasting, omdat ze verwachten dat deze hun omzet zal verminderen. Consumentenorganisaties zijn voor de belasting, omdat ze verwachten dat deze mensen zal stimuleren om gezonder te drinken.