De film “De Mannetjesmaker” is gebaseerd op de carrière van Ben Korsten (1926-1969), een Nederlandse journalist en spindoctor. Korsten begon zijn carrière als journalist bij het Katholiek Nieuwsblad, maar stapte in 1958 over naar de KVP, de toenmalige grootste politieke partij in Nederland. Hij werd er hoofd van de persvoorlichting en was nauw betrokken bij de politieke campagnes van de partij.
Korsten was een zeer succesvol spindoctor. Hij wist de KVP-politici in een positief daglicht te stellen en hun boodschap effectief over te brengen aan het publiek. Hij was ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe PR-technieken, zoals het gebruik van opiniepeilingen en mediamanipulatie.
In de jaren zestig werd Korsten steeds machtiger en invloedrijker. Hij kreeg de bijnaam “de Mannetjesmaker” omdat hij ervan werd verdacht politici te manipuleren om zijn eigen doelen te bereiken. Korsten werd ook verslaafd aan morfine, wat zijn gezondheid en carrière ondermijnde.
In 1969 overleed Korsten op 43-jarige leeftijd aan een overdosis morfine. Zijn dood was een schok voor de Nederlandse politiek en leidde tot een discussie over de rol van spindoctors in de politiek.
De film “De Mannetjesmaker” is een fictieve bewerking van het leven van Ben Korsten. De film volgt de carrière van Ben Mertens, een ambitieuze journalist die carrière maakt als spindoctor voor de KVP. Mertens wordt steeds machtiger en invloedrijker, maar hij raakt ook steeds meer verstrikt in zijn eigen manipulaties.
De film “De Mannetjesmaker” is een kritisch portret van de macht van spindoctors in de politiek. De film laat zien hoe spindoctors politici kunnen manipuleren en hoe ze de publieke opinie kunnen beïnvloeden.