Het omstreden onkruidmiddel dat nog 10 jaar is toegestaan in de Europese Unie is glyfosaat. Glyfosaat is de werkzame stof in veel pesticiden en onkruidverdelgers. Het is sinds 2002 in de EU toegestaan, maar er is veel discussie over de mogelijke gezondheidsrisico’s van het middel.
Glyfosaat is een niet-selectief herbicide, wat betekent dat het alle planten doodt, zowel ongewenste onkruiden als gewassen. Het werkt door de synthese van shikimaatzuur te blokkeren, een essentiële stof voor de groei van planten.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft glyfosaat ingedeeld in de categorie 2A, wat betekent dat het mogelijk kankerverwekkend is voor mensen. Er zijn ook studies die wijzen op een verband tussen glyfosaat en andere gezondheidsproblemen, zoals neurologische problemen, hormoonverstoringen en verminderde vruchtbaarheid.
De Europese Commissie heeft besloten om het gebruik van glyfosaat in de EU met 10 jaar te verlengen, tot 2031. Wel komen er nieuwe eisen en beperkingen aan het gebruik van het middel, onder meer om de natuur beter te beschermen. Zo mogen glyfosaathoudende middelen niet meer gebruikt worden in gevoelige natuurgebieden, zoals natuurreservaten en Natura 2000-gebieden.
In Nederland is het gebruik van glyfosaat ook toegestaan. Het middel wordt veel gebruikt in de landbouw, maar ook door particulieren voor het onkruidvrij maken van tuinen en gazons.
De discussie over de mogelijke gezondheidsrisico’s van glyfosaat is nog niet beslecht. Er zijn nog veel onduidelijkheden en er zijn meer studies nodig om de mogelijke risico’s voor mensen en de natuur te beoordelen.