Ja, de Stichting Moeders voor Moeders is in opspraak gekomen. De stichting zamelt urine in van zwangere vrouwen, waaruit het hCG-hormoon wordt gewonnen. Dit hormoon wordt gebruikt bij de behandeling van onvruchtbaarheid.
In 2023 kwam naar buiten dat Moeders voor Moeders niet voldoende informatie verstrekte aan deelneemsters over de risico’s van het inleveren van urine. Zo is er een risico op een besmetting met bacteriën, virussen of schimmels. Ook is er een risico op een miskraam.
Daarnaast werd geconstateerd dat Moeders voor Moeders niet altijd de juiste procedures volgde bij het verwerken van de urine. Zo werd er urine van niet-zwangere vrouwen ingezameld en werd er urine niet altijd goed gekoeld.
Als gevolg van deze schandalen is er een onderzoek ingesteld naar de Stichting Moeders voor Moeders. Dit onderzoek is nog gaande, maar de stichting heeft al wel een aantal maatregelen genomen om de risico’s voor deelneemsters te verminderen. Zo is er meer informatie beschikbaar over de risico’s en worden er strengere procedures gevolgd bij het verwerken van de urine.
De volgende klachten zijn geuit over Moeders voor Moeders:
- Onvoldoende informatie over risico’s: Moeders voor Moeders zou niet voldoende informatie hebben verstrekt aan deelneemsters over de risico’s van het inleveren van urine. Zo is er een risico op een besmetting met bacteriën, virussen of schimmels. Ook is er een risico op een miskraam.
- Onjuiste procedures: Moeders voor Moeders zou niet altijd de juiste procedures hebben gevolgd bij het verwerken van de urine. Zo zou er urine van niet-zwangere vrouwen zijn ingezameld en zou urine niet altijd goed gekoeld zijn.
- Commerciële insteek: Moeders voor Moeders zou een commerciële insteek hebben. De stichting zou meer geld verdienen aan de verkoop van hCG-hormoon dan dat ze besteedt aan het helpen van vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen.
Als gevolg van deze klachten is er een onderzoek ingesteld naar de Stichting Moeders voor Moeders. Dit onderzoek is nog gaande, maar de stichting heeft al wel een aantal maatregelen genomen om de risico’s voor deelneemsters te verminderen. Zo is er meer informatie beschikbaar over de risico’s en worden er strengere procedures gevolgd bij het verwerken van de urine.
Het is nog onduidelijk wat de gevolgen van het onderzoek zullen zijn. Het is mogelijk dat de Stichting Moeders voor Moeders een boete krijgt of dat de inzameling van urine wordt stopgezet.