In het kabinet-Rutte II was Lodewijk Asscher (PvdA) minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij was verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van sociale zekerheid, arbeidsmarkt, werkgelegenheid, armoedebestrijding en volksgezondheid.
Asscher was een van de meest prominente ministers van het kabinet. Hij speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen over het pensioenakkoord en het arbeidsmarktakkoord. Hij was ook verantwoordelijk voor de invoering van de Participatiewet, een hervorming van de sociale zekerheid voor mensen met een arbeidsbeperking.
Asscher trad in oktober 2017 af als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, nadat hij betrokken was geraakt in de Toeslagenaffaire.
Hieronder een overzicht van de belangrijkste beleidsmaatregelen van Asscher als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:
- Pensioenakkoord: Asscher speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen over het pensioenakkoord, dat in 2016 werd gesloten. Het akkoord beoogt de pensioenen te herstellen en de pensioenleeftijd te verhogen.
- Arbeidsmarktakkoord: Asscher was ook betrokken bij de onderhandelingen over het arbeidsmarktakkoord, dat in 2017 werd gesloten. Het akkoord beoogt de arbeidsmarkt flexibeler te maken en de werkloosheid te verminderen.
- Participatiewet: Asscher was verantwoordelijk voor de invoering van de Participatiewet, die in 2015 in werking trad. De Participatiewet is een hervorming van de sociale zekerheid voor mensen met een arbeidsbeperking.
Asscher was een controversiële minister. Hij werd bekritiseerd voor zijn harde aanpak van mensen met een arbeidsbeperking, en voor zijn rol in de Toeslagenaffaire.