De 180 graden meridiaan is een denkbeeldige lijn over het aardoppervlak die van pool naar pool loopt, haaks op de evenaar. Het is de meridiaan die zich precies tegenover de nulmeridiaan bevindt.
De 180 graden meridiaan is belangrijk omdat het de grens vormt tussen het oostelijk en het westelijk halfrond. Alles ten oosten van de 180 graden meridiaan ligt op het oostelijk halfrond, en alles ten westen van de 180 graden meridiaan ligt op het westelijk halfrond.
Deze meridiaan wordt ook gebruikt als de grens voor de internationale datumgrens. Deze grens loopt niet precies langs de 180 graden meridiaan, maar volgt in sommige delen de kustlijnen van landen.
De 180 graden meridiaan loopt door de volgende landen en gebieden:
- Rusland
- Mongolië
- China
- Noord-Korea
- Zuid-Korea
- Japan
- de Filipijnen
- Kiribati
- de Marshalleilanden
- Mikronesië
- Palau
- de Verenigde Staten
- Canada
- Nieuw-Zeeland
- Australië
- Antarctica
Op de 180 graden meridiaan ligt ook het International Date Line Center, dat verantwoordelijk is voor het bijhouden van de internationale datumgrens.
Waarom is de 180 graden meridiaan belangrijk?
De 180 graden meridiaan is belangrijk omdat het de volgende functies heeft:
- Het is de grens tussen het oostelijk en het westelijk halfrond.
- Het is de grens voor de internationale datumgrens.
- Het wordt gebruikt voor navigatie en cartografie.
Internationale datumgrens
De internationale datumgrens is een denkbeeldige lijn op het aardoppervlak die de grens vormt tussen twee opeenvolgende dagen. De grens loopt door de 180 graden meridiaan, met uitzondering van enkele delen waar de grens de kustlijnen van landen volgt.
Als je over de internationale datumgrens van oost naar west reist, ga je een dag terug in de tijd. Als je van west naar oost reist, ga je een dag vooruit in de tijd.
Navigatie en cartografie
De 180 graden meridiaan wordt gebruikt voor navigatie en cartografie. Het wordt gebruikt om de lengtegraad van een locatie te bepalen.
Andere functies
De 180 graden meridiaan wordt ook gebruikt voor andere doeleinden, zoals:
- Het bepalen van de tijdzone voor radio- en televisiestations.
- Het bepalen van de tijdzone voor luchtvaartmaatschappijen.
- Het bepalen van de tijdzone voor internetdiensten.