De uitdrukking “meesterlijke toon” kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. In het algemeen verwijst het naar een toon die gekenmerkt wordt door vakmanschap, finesse en beheersing. In de context van muziek kan het bijvoorbeeld verwijzen naar een uitvoering die perfect is in tempo, articulatie en dynamiek. In de context van kunst kan het verwijzen naar een schilderij of sculptuur dat perfect is in compositie, kleurgebruik en lichtval.
In het specifieke geval van de zoekresultaten die ik heb gevonden, verwijst “meesterlijke toon” in de meeste gevallen naar een artistieke prestatie. In de catalogus van schilderijen wordt bijvoorbeeld gesproken over een “meesterlijk” schilderij van de heilige Maagd met het kind Jezus. In de kunstkroniek wordt gesproken over een “meesterlijk” schilderij dat “hoogst eenvoudig doch meesterlijk” is beschilderd. In het muziektijdschrift wordt gesproken over een “meesterlijk” trio.
Het is echter ook mogelijk om “meesterlijke toon” in een meer algemene zin te interpreteren. In het gedicht van M. Westerman wordt bijvoorbeeld gesproken over een “meesterlijke toon” die “den man van aanzien schoon” staat. In dit geval verwijst “meesterlijke toon” naar een toon die gekenmerkt wordt door elegantie, verfijning en klasse.
In het licht van de zoekresultaten die ik heb gevonden, zou ik de volgende voorbeelden van “meesterlijke toon” kunnen noemen:
- Een uitvoering van een klassiek muziekstuk door een professioneel orkest
- Een schilderij van een bekende kunstenaar
- Een gedicht van een getalenteerde dichter
- Een toespraak door een charismatische leider
- Een verkooppraatje door een ervaren verkoper
In alle gevallen is er sprake van een prestatie die gekenmerkt wordt door vakmanschap, finesse en beheersing. De prestatie is niet alleen technisch goed, maar ook esthetisch aangenaam. Ze roept bij de toeschouwer of luisteraar een gevoel van bewondering of verwondering op.