Het medium waarvan bijna alle Nederlandse voorbeelden in de handen van Belgen zijn beland, is het stripverhaal. De Belgische stripindustrie is veel groter en succesvoller dan de Nederlandse, en als gevolg daarvan zijn veel Nederlandse striptekenaars en -uitgevers in de loop der jaren overgestapt naar België. Hierdoor bevinden zich in Belgische collecties veel Nederlandse stripverhalen, waaronder klassiekers als Kuifje, De Kiekeboes en Suske en Wiske.
Er zijn een aantal redenen voor de grotere populariteit van de Belgische stripindustrie. Ten eerste heeft België een lange en rijke traditie in de stripkunst. De eerste stripverhalen werden in België gepubliceerd in de late 19e eeuw, en het land heeft een aantal van de meest bekende striptekenaars ter wereld voortgebracht, zoals Hergé, Peyo en André Franquin. Ten tweede is de Belgische stripindustrie goed georganiseerd en ondersteund door de overheid. Er zijn een aantal stripmusea en -festivals in België, en de overheid biedt subsidies aan striptekenaars en -uitgevers.
De Nederlandse stripindustrie is kleiner en minder succesvol dan de Belgische. Er zijn een aantal Nederlandse striptekenaars die internationaal bekend zijn, zoals Marten Toonder, Jan Kruis en Theo van den Boogaard, maar de Nederlandse stripmarkt is relatief klein. Dit komt onder andere door de concurrentie van de televisie en de computer, die de populariteit van de stripverhalen heeft doen afnemen.
Als gevolg van de grotere populariteit van de Belgische stripindustrie zijn veel Nederlandse stripverhalen in de loop der jaren in Belgische collecties beland. Dit geldt voor zowel klassiekers als recentere titels. Enkele voorbeelden van Nederlandse stripverhalen die in Belgische collecties te vinden zijn, zijn:
- Kuifje, van Hergé
- De Kiekeboes, van Marc Sleen
- Suske en Wiske, van Willy Vandersteen
- Tom Poes, van Marten Toonder
- Jan, Jans en de kinderen, van Jan Kruis
- Nijntje, van Dick Bruna
- Peppi en Kokki, van Jan Jans en de kinderen
- De avonturen van Urbanus, van Urbanus
Deze stripverhalen zijn niet alleen van belang voor de Nederlandse cultuur, maar ook voor de Belgische. Ze geven een beeld van de Nederlandse samenleving en cultuur, en ze zijn een belangrijke bron van inspiratie voor Belgische striptekenaars.