Klopt. Looizuur is een natuurlijke stof die in veel planten voorkomt, waaronder druiven. Het zit in de schil, pitten en steeltjes van de druif. Looizuur heeft een bittere en droge smaak, en kan de wijn wat wrang maken.
De hoeveelheid tannines in wijn kan variëren, afhankelijk van het druivenras, de rijpheid van de druiven en de vinificatiemethode. Rode wijn bevat over het algemeen meer tannines dan witte wijn. Dit komt omdat de schil en pitten van de druif bij de productie van rode wijn langer mee worden geperst.
Jonge rode wijnen hebben over het algemeen meer tannines dan oude rode wijnen. Dit komt omdat tannines in de loop van de tijd afbreken.
Mensen die niet van wrange wijn houden, kunnen kiezen voor wijnen met weinig tannines. Dit zijn vaak wijnen die zijn gemaakt van druivenrassen met dunne schillen, zoals Pinot Noir, Grenache en Merlot. Ook wijnen die op roestvrijstalen tanks zijn gerijpt, bevatten minder tannines dan wijnen die op eikenhouten vaten zijn gerijpt.
Er zijn ook manieren om de wrangheid van tannines te verminderen. Zo kan men de wijn laten decanteren, waardoor de tannines zich afzetten op de bodem van de fles. Ook kan men de wijn met een beetje water of ijs aanlengen.