Volgens de verkiezingen van 2023 zijn er in Nederland geen levensbeschouwelijke groepen meer die met een significant aantal stemmen vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer. De ChristenUnie, die zich als christelijke partij profileert, haalde in 2023 10 zetels, maar dat is een halvering ten opzichte van de verkiezingen van 2021. De SGP, een orthodox-protestantse partij, haalde 3 zetels, een lichte daling ten opzichte van 2021.
De overige levensbeschouwelijke partijen haalden in 2023 geen zetels. Dit waren:
- Denk, een partij die zich op is gericht op de belangen van allochtone Nederlanders, met een islamitische achtergrond;
- DENK2020, een afsplitsing van Denk;
- Forum voor Democratie, een partij die zich op is gericht op de belangen van autochtone Nederlanders, met een christelijke achtergrond;
- Volt, een pan-Europese partij die zich op is gericht op een verenigd Europa;
- Bij1, een partij die zich op is gericht op de belangen van mensen met een migratieachtergrond, met een links-progressieve agenda.
De afwezigheid van levensbeschouwelijke partijen in de Tweede Kamer is een weerspiegeling van de ontkerkelijking in Nederland. In 2023 zei 58% van de Nederlanders zich niet tot een religie of levensbeschouwelijke groepering te rekenen. Dit is een stijging ten opzichte van 2021, toen 54% van de Nederlanders zich niet religieus identificeerde.
De ontkerkelijking is een trend die al tientallen jaren gaande is in Nederland. Dit komt door een aantal factoren, zoals de secularisering van de samenleving, de vergrijzing en de toenemende diversiteit van de bevolking.