In Nederland is de leerplicht van 5 tot en met 16 jaar. Dit betekent dat alle kinderen in Nederland vanaf hun vijfde verjaardag tot en met het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden, naar school moeten.
De leerplicht begint op 1 augustus van het jaar waarin het kind vijf jaar wordt. Als een kind dus op 1 januari 2024 vijf jaar wordt, moet het vanaf 1 augustus 2024 naar school.
De leerplicht stopt op 31 juli van het schooljaar waarin het kind zestien jaar wordt. Als een kind dus op 1 januari 2028 zestien jaar wordt, moet het tot en met 31 juli 2027 naar school.
Er zijn een aantal uitzonderingen op de leerplicht. Zo hoeven kinderen die om medische redenen niet naar school kunnen, niet naar school. Ook hoeven kinderen die een beroepsopleiding volgen die niet voldoet aan de leerplicht, niet naar school.
Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald, zijn kwalificatieplichtig. Dit betekent dat ze zich moeten inschrijven voor een opleiding die leidt tot een startkwalificatie. Een startkwalificatie is een diploma van havo, vwo of mbo niveau 2 of hoger.
Als een jongere van 16 tot 18 jaar niet voldoet aan de kwalificatieplicht, kan hij of zij een boete krijgen.