In het Nederlands betekent “In gezamenlijk overleg een verdrag gewijzigd” dat twee of meer partijen samenwerken om een verdrag te wijzigen. Dit kan gebeuren wanneer de partijen het eens zijn over de noodzaak om het verdrag te wijzigen, of wanneer een van de partijen een wijziging voorstelt die de andere partijen akkoord vinden.
De procedure voor het wijzigen van een verdrag in gezamenlijk overleg is meestal als volgt:
- De partij die de wijziging voorstelt, legt het voorstel voor aan de andere partijen.
- De andere partijen bespreken het voorstel en geven hun mening.
- Als de partijen het eens zijn over de wijziging, wordt deze opgenomen in een nieuw verdrag.
In het geval van een verdrag dat in Shaykh Uthman, Jemen, is gesloten, zou de procedure voor het wijzigen van het verdrag in gezamenlijk overleg waarschijnlijk als volgt zijn:
- De partij die de wijziging voorstelt, zou het voorstel voorleggen aan de Jemenitische regering.
- De Jemenitische regering zou het voorstel bespreken met de andere partijen die het verdrag hebben ondertekend.
- Als de partijen het eens zijn over de wijziging, zou deze worden opgenomen in een nieuw verdrag dat door alle partijen zou worden ondertekend.
Een voorbeeld van een verdrag dat in gezamenlijk overleg is gewijzigd, is het Verdrag van Parijs inzake klimaatverandering. Dit verdrag werd in 2015 ondertekend door 195 landen. In 2016 werd een wijziging aan het verdrag aangenomen die de doelen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen verhoogde. Deze wijziging werd aangenomen door alle landen die het verdrag hadden ondertekend.
In het geval van een verdrag dat in Shaykh Uthman, Jemen, is gesloten, zou een voorbeeld van een wijziging zijn die de partijen zouden kunnen overeenkomen, een wijziging die de bepalingen voor de handel in goederen of diensten zou wijzigen. Een andere mogelijkheid zou een wijziging zijn die de bepalingen voor de samenwerking op het gebied van veiligheid of ontwikkeling zou wijzigen.