Het is mogelijk dat hun praktijk opgekocht wordt door commerciële ondernemingen. Dit komt doordat er in Nederland steeds meer huisartsenpraktijken worden overgenomen door commerciële bedrijven. In 2023 was al meer dan een kwart van alle huisartsenpraktijken in commerciële handen.
Er zijn verschillende redenen waarom huisartsenpraktijken worden opgekocht door commerciële ondernemingen. Een reden is dat er een tekort is aan huisartsen die zelf een praktijk willen runnen. Vooral jonge huisartsen kiezen er vaker voor om alleen als waarnemer – als zzp’er – te gaan werken. De commerciële bedrijven die de praktijken overnemen, benoemen waarnemend artsen.
Een andere reden voor de overnames is dat commerciële ondernemingen winst willen maken. Ze kunnen dit doen door de zorgkosten te verhogen of door efficiënter te werken. Dit kan leiden tot een verslechtering van de kwaliteit van de zorg.
Als hun praktijk wordt overgenomen door een commerciële onderneming, dan kan dit een aantal gevolgen hebben voor hen en hun patiënten. De praktijk kan veranderen van karakter, bijvoorbeeld doordat er meer waarnemend artsen worden aangesteld. De bereikbaarheid van de praktijk kan ook verslechteren.
Patiënten kunnen last krijgen van lange wachttijden voor een afspraak of van het feit dat ze niet bij hun eigen huisarts terecht kunnen. Ook kan de kwaliteit van de zorg verslechteren doordat er minder tijd is voor patiënten.
Het is belangrijk om te weten dat commerciële ondernemingen zich moeten houden aan de regels van de zorgverzekeraars. Deze regels moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van de zorg niet verslechtert.
Als u zich zorgen maakt over het feit dat uw praktijk opgekocht kan worden door een commerciële onderneming, dan kunt u dit bespreken met uw huisarts. Uw huisarts kan u meer informatie geven over de gevolgen van een overname.