Huigelachtig gedrag bij het beleg van een stad of fort is het gedrag van de verdedigers dat erop gericht is de aanvallers te intimideren of te verwarren. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door:
- Het tonen van grote hoeveelheden troepen of wapens.
- Het maken van luide of vreemde geluiden.
- Het roepen van bedreigingen of spottende opmerkingen.
Huigelachtig gedrag kan een effectieve manier zijn om de aanvallers af te schrikken of te vertragen. Het kan de aanvallers ervan overtuigen dat de verdediging sterker is dan hij in werkelijkheid is, of het kan de aanvallers in verwarring brengen en hun aanvalsplan verstoren.
Er zijn veel voorbeelden van huigelachtig gedrag bij belegeringen. Een beroemd voorbeeld is het beleg van Troye in de Griekse mythologie. De Grieken belegerden de stad Troye gedurende tien jaar. Tijdens het beleg gebruikten de Trojanen verschillende huigelachtige tactieken om de Grieken af te schrikken. Een van deze tactieken was het tonen van een groot houten paard aan de Grieken. De Trojanen gaven de Grieken het paard, die het in de stad binnensleepten. Het paard bleek echter gevuld te zijn met Griekse soldaten, die de stad vanuit het binnenuit konden binnenvallen.
Een ander voorbeeld van huigelachtig gedrag bij een belegering is het beleg van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Sovjets verdedigden de stad tegen de Duitsers gedurende 872 dagen. Tijdens het beleg gebruikten de Sovjets verschillende huigelachtige tactieken om de Duitsers af te schrikken. Een van deze tactieken was het opblazen van een groot aantal gebouwen in de stad. De Duitsers dachten dat de Sovjets nog veel meer troepen en wapens hadden dan in werkelijkheid het geval was.
Huigelachtig gedrag kan een effectieve manier zijn om een belegering te winnen. Het kan de aanvallers afschrikken, vertragen of zelfs verslagenen.