De traditie van Sint Maarten is in Nederland en België ontstaan in de Middeleeuwen. Het was oorspronkelijk een christelijk feest ter ere van de heilige Sint Maarten, die zijn mantel zou hebben gedeeld met een bedelaar. In de loop der tijd is het feest meer en meer een kinderfeest geworden.
De traditie is dat kinderen op 11 november met lampions langs de deuren gaan om zingend om snoepgoed te bedelen. De meest bekende liedjes zijn:
- Sint Maarten, Sint Maarten,
- De knecht is uit de stal gekomen,
- Met sint Maarten op zijn paard,
- En zijn lampionnen branden.
De kinderen zingen het liedje bij elke deur en krijgen dan snoepgoed of geld. De mensen die snoepgoed geven, zeggen dan vaak: “Sint Maarten, Sint Maarten,
- Geef mij wat van je goed,
- En ik zal bidden voor je ziel,
- En voor je paard en wagen.”
De kinderen verzamelen het snoepgoed in een zak of mand. Ze kunnen het snoepgoed zelf opeten of weggeven aan andere kinderen.
In Sint Maarten, een eiland in het Caribisch gebied, wordt Sint Maarten ook gevierd. Daar wordt het feest echter anders gevierd. Het feest wordt daar gevierd met muziek, dans en vuurwerk. Er zijn vaak ook parades en andere evenementen.
De traditie van Sint Maarten is in Sint Maarten ontstaan door de invloed van Nederland en België. Het feest is echter aangepast aan de lokale cultuur.