Het geschrift of de persoon waaruit een verslaggever zijn gegevens put, wordt een bron genoemd. Een bron kan een document zijn, zoals een krantenartikel, een overheidsrapport of een wetenschappelijke studie. Een bron kan ook een persoon zijn, zoals een ooggetuige, een expert of een belanghebbende.
In het geval van een journalistische reportage is het belangrijk om de bron van de gegevens te vermelden. Dit kan in de tekst zelf gebeuren, of in een voetnoot of bronvermelding. Door de bron te vermelden, toont de journalist aan dat hij of zij zijn of haar onderzoek heeft gedaan en dat de informatie betrouwbaar is.
Hier zijn enkele voorbeelden van bronnen die een verslaggever kan gebruiken:
- Documenten: krantenartikelen, overheidsrapporten, wetenschappelijke studies, contracten, e-mails, brieven, etc.
- Personen: ooggetuigen, experts, belanghebbenden, etc.
- Internet: websites, sociale media, etc.
De keuze van de bron is afhankelijk van het onderwerp van de reportage. Voor een reportage over de politiek kan een journalist bijvoorbeeld bronnen gebruiken als krantenartikelen, overheidsrapporten en interviews met politici. Voor een reportage over een natuurramp kan een journalist bijvoorbeeld bronnen gebruiken als ooggetuigenverklaringen, wetenschappelijke studies en videobeelden.
Journalisten worden geacht om hun bronnen zorgvuldig te selecteren en te controleren. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de informatie die wordt gepubliceerd betrouwbaar is.